Huddinge-föraren Joakim Darbom kommer inte att komma till start i något racingmästerskap under säsongen 2018, men trappar istället upp andra projekt utanför racerbanan.

Darbom har under de senaste tre åren tävlat huvudsakligen på italiensk mark, där han tagit totalt fyra mästerskapsmedaljer – varav ett guld – i standardbilsserien Trofeo Abarth.

Darbom slutade i fjol tvåa totalt i Trofeo Abarth-tabellen. 21-åringens facit under Italien-tiden inkluderar 43 pallplatser och 14 segrar.

– Tyvärr blir det ingen satsning för mig den här säsongen, och det känns förstås otroligt tråkigt, säger Joakim Darbom. Jag får helt enkelt inte ekonomin att gå ihop. Däremot har jag en del intressanta spår på gång och hoppas kunna vara tillbaka 2019. Jag vill passa på att tacka alla dem som stöttat mig under de senaste tre åren. Det har varit en häftig resa och jag är tacksam för det vi lyckats uppnå med förhållandevis små medel.

Darbom, som mot slutet av förra säsongen också gjorde sin STCC-debut vid tävlingen på Anderstorp, kommer dock inte sitta rastlös under 2018. Tävlingsuppehållet skapar istället utrymme för andra initiativ samtidigt som Darbom inte utesluter möjligheten att göra ett eller annat inhopp under säsongen.

– Mitt liv är motorsporten och så kommer det fortsätta att vara även om jag inte själv tävlar, berättar Darbom. Jag har bland annat kommit överens med Adria International Raceway, min egen favoritbana i Italien, om att bli deras ambassadör i de nordiska länderna. Vi kommer ha ett nära samarbete under många år och det ska bli spännande att utveckla det konceptet.   

Ett annat av Darboms nya projekt kallas Y.P.D – Young Potential Drivers – som sjösatts i samarbete med kartingteamet KH Racing (i drift av Kenneth Hildebrandt). Inom ramarna för Y.P.D kommer Darbom att träna teamets ungdomar två kvällar i veckan under perioden januari-juni varje år.

– Det är verkligen inspirerande att jobba med KH Racing och alla de här begåvade och härliga ungdomarna, fortsätter Darbom. Jag är inte direkt lastgammal själv, men det är ändå ett tag sedan jag tävlade i karting – och jag vet att man behöver allt stöd man kan få under den där tiden. Vi var på läger i Spanien för några veckor sedan och jag blev verkligen stolt över hur ”mitt” gäng öste på vid varje träning. Det märks verkligen att det redan ger resultat. Nu kör vi på för fullt fram till juni, sedan inleds nästa period i januari 2019.

Darbom Racing tackar återigen alla sponsorer, partners och supportrar för allt stöd under de senaste åren.