I helgen presenterar sig Joakim Darbom för första gången på allvar för den svenska motorpubliken när han debuterar i landets främsta racingmästerskap STCC (Scandinavian Touring Car Championship). På den anrika före detta Formel 1-banan i Anderstorp kliver den 21-årige Huddinge-föraren nu in över tröskeln i karriärens så här långt största sammanhang – och rakt in i en minst lika stor utmaning.

Darbom har under de senaste tre åren tävlat på den internationella arenan, huvudsakligen i det italienska Trofeo Abarth-mästerskapet där han slutade tvåa totalt i fjol och just nu spelar en central roll i striden även om 2017 års titel.

Den kommande helgen byts dock Italien tillfälligt mot Sverige, och Abarth mot Audi, när Darbom doppar fötterna i det inhemska racingvattnet genom ett allra första inhopp i STCC tillsammans med dalateamet Brovallen Design.

– Det känns riktigt häftigt att få den här chansen i STCC på Anderstorp, säger Joakim Darbom. Det är definitivt ett mästerskap jag tittar på inför 2018, och det här blir en första möjlighet att utforska hur det egentligen fungerar. Syftet är framför allt att skaffa mig en referenspunkt inför framtiden och en uppfattning om vad som krävs på den här nivån. Jag är väldigt förväntansfull och målet är naturligtvis att göra ett så bra jobb som möjligt.

Darbom kommer under helgen att ratta en Audi RS3 LMS, byggd enligt det internationellt etablerade TCR-reglementet som i år med stor framgång introducerats även i STCC. Bilen gör 0-100 km/h på runt 4.5 sekunder, har en toppfart på 240 km/h och är bestyckad med en fyrcylindrig tvålitersmotor som utvecklar cirka 330 hästkrafter.

– Jag har testat Audin en gång, uppe i Karlskoga för några veckor sedan, och det kändes faktiskt riktigt bra, kommenterar Darbom. Det var en del ordinarie STCC-förare där samtidigt och vi lyckades hålla jämna steg med dem, vilket känns lovande. Nu ska man inte dra några större växlar av det, men det var i alla fall en bra start. Jag är här för att se och lära och måste ta den här helgen lite som den kommer.

Darboms debut sker i den näst sista av årets sju STCC-deltävlingar. Ett knepigt utgångsläge i ett skede av säsongen när resten av fältet hunnit samla på sig mycket värdefull erfarenhet – och Darboms status som gästförare innebär dessutom att hans bil belastas med 30 extra kilo i viktlådan i enlighet med rådande reglemente.

– Förutsättningarna är rent sportsligt kanske inte optimala, men det är bara att göra det bästa av läget, avrundar Darbom. Det ska bli kul att komma till Anderstorp igen. Senast jag tävlade där var i Formel Ford 2013, men jag kommer i alla fall ihåg att det svänger åt både höger och vänster! Skämt åsido, jag ser verkligen fram emot det här. Jag är glad att över huvud taget få den här chansen och vill tacka Brovallen Design samt alla andra som har gjort det här möjligt.

Brovallen Design driver två bilar vid helgens STCC-tävlingar i Anderstorp. Den andra körs av Reuben Kressner, också han liksom Darbom från Stockholm. Bland övriga namn i startlistan märks etablerade toppförare som Robert Dahlgren och Fredrik Ekblom.

Joakim Darboms första officiella STCC-pass blir lördagens fria träning. Senare samma dag körs det tidskval där startuppställningen till helgens tre race ska formeras. Samtliga tre heat avgörs sedan på söndag.

Loppen på Anderstorp sänds direkt på SVT Play, och i ett sammandrag på SVT2 kl. 23.00 på söndag kväll.

För mer information, se www.stcc.se.

 

Tidsschema
STCC – Anderstorp

Lördag 2 september
Fri träning 1: 09.00
Fri träning 2: 11.40
Kval: 15.30

Söndag 3 september
Warm-up: 09.00
Race 1 (13 min): 11.00
Race 2 (17 min): 13.45
Race 3 (22 min): 15.55