Två olika mästerskap, två olika bilar: Joakim Darbom kan blicka tillbaka på en helg i hög intensitet på italienska Imola-banan.

Darbom kompletterade under helgen sitt ordinarie tävlande i enhetsserien Trofeo Abarth med ett inhopp i det italienska TCR-mästerskapet – landets motsvarighet till svenska STCC – och växlade fram och tillbaka mellan de båda uppdragen som dessutom rent schemamässigt låg i direkt tidsmässig anslutning till varandra.

Darbom fick chansen i TCR bara en vecka efter sin STCC-debut i en liknande bil på Anderstorp, och körde på Imola för det rutinerade teamet Romeo Ferraris (i samarbete med svenskens Abarth-team V-Action Racing) i en Alfa Romeo Giulietta.

Huddinge-föraren fick många att ta notis genom att avsluta fredagens kval med tredje bästa tid, före bland andra den tvåfaldige TCR International-mästaren Stefano Comini, och tog sedan målflagg som femma respektive nia i de två race som kördes. I det första låg Darbom på tredje plats med bara ett halvt varv kvar att avverka när han blev påkörd av en konkurrent och tappade två placeringar; i Race 2 immade kupén i hans bil igen i ett regndrabbat heat där han också ett tag låg trea.

– Riktigt kul att vara med så här pass bra första gången i den här bilen, och jag måste säga att tredjeplatsen i TCR-kvalet nog var höjdpunkten på hela den här helgen, säger Joakim Darbom. Det var surt att inte kunna omvandla den till en pallplats, speciellt när det var så nära i det första racet, men jag känner ändå att jag fick visa vad jag kan. Jag är tacksam för att ha fått den här möjligheten.

I Trofeo Abarth gick det dock tyngre för Darbom, som i det första racet av två blev avtryckt av titelrivalen Cosimo Barberinis teamkamrat och blev stående i sandfållan. Från 14:e startruta – en direkt följdeffekt av det brutna förstaheatet – kunde 21-åringen dock sedan avancera hela vägen till fjärde plats i Race 2, trots att bara två fullfartsvarv hanns med efter en säkerhetsbilsperiod i massivt regn.

Joakim Darbom har i nuläget inga ytterligare TCR-race inplanerade. Av 2017 års Trofeo Abarth-säsong återstår en deltävling; finalen på Mugello-banan den 7-8 oktober.